Lääkikseen pääsee nyt ilman pääsykoekirjaa

Jokainen lääkikseen päässyt tai sinne halajava tietää, että kyseessä ei ole ollenkaan helppo kakku. Silloin kun on jo päässyt sisään ja koko elämä pyörii koulun ja pänttäämisen ympärillä, voi olla helppo unohtaa, kuinka onnekas onkaan, kun on ylipäätään yltänyt lääketieteellisen korkeisiin kriteereihin. Lääkikseen pääseminen vaatii kaikilta unettomia öitä ja lukemattomia nenä kirjassa vietettyjä tunteja. Helppoa se ei ole koskaan, eikä sen pidäkään olla, sillä se valmistaa sinua lääkärin urapolulle, joka on kaikkea muuta kuin helppo.

Onko lääketieteellisen pääsykoe epäreilu?

Moni lääketieteelliseen yrittänyt kuitenkin tietää sen ikävän tosiasian, että monesti hakijat ovat varsin eriarvoisessa asemassa hakiessaan lääketieteelliseen. Tämä näkyy erityisesti siinä, että tuoreiden ylioppilaiden osuus opintojen aloittajista lääketieteellisessä pienenee vuosi vuodelta. Tähän on herätty myös päättäjien tasolla ja asiaa on lähdetty selvittämään tarkemmin. Syy epäsuhtaan löytyi nopeasti: perinteisen mallinen pääsykoe, jossa on painotettu pääsykoekirjan tietoja, on tehnyt hakemisen vaikeammaksi ylioppilaille. Kun takana on juuri suuri ponnistus ylioppilaskirjoitusten aikana, pitäisi heti perään ryhtyä pänttäämään seuraavaa kirjaa eikä sitä välttämättä edes ehdi lukea loppuun. Tässä on suuri etumatka heillä, jotka ovat pitäneet opinnoissaan välivuoden.

Lisäksi huomattiin myös toinen epäsuhta: rikkaiden perheiden vesat pärjäsivät kokeessa keskimääräistä paremmin. Tälle löytyy varsin luonnollinen selitys: monet firmat tarjoavat varsin hintavaa, jopa kymmenien tuhansien eurojen hintaista preppauskurssia lääkiksen pääsykokeisiin. Tavallisten perheiden lapsilla ei tällaisiin ole luonnollisesti mahdollisuutta, kun taas rikkaampien perheiden lapset hyödyntävät niitä päästäkseen sisään kouluihin. Asialle päätettiin kuitenkin tehdä jotain, ja lääketieteellisen pääsymahdollisuuksia onkin tuoreemmaksi päivitetyssä mallissa yhdenvertaistettu ihan jokaiselle.

Lääketieteellisen pääsykoekirjasta on nimittäin nyt luovuttu pääsykokeissa kokonaan. Nyt riittääkin pelkkien biologian, fysiikan ja kemian pakollisten lukion kurssien kirjojen lukeminen, jotka ylioppilailla tulevat luetuksi jo ylioppilaskirjoitustenkin takia. Lisäksi pääsykokeen aikana saatetaan tarjota kokeeseen liittyvää lisämateriaalia. Sisään kouluun pääsee edelleen ylioppilastutkinnon pisteiden ja valintakokeiden pisteiden summalla. Joissakin harvoissa tapauksissa opiskelija voidaan ottaa sisään myös pelkän valintakokeen perusteella. Tämä uudistus yhdenvertaistaa pääsymahdollisuuksia ja poistaa samalla kalliiden lisäkurssien tarvetta.

 

Share This Page

Comments are closed.